EASEBelt

Živeti v objemu zdravja in udobja

Sedim! A živim?

EASEBelt

O voznikih in upravljavcih delovnih strojev

Sedaj v Savinjski dolini imam priliko spoznavati ljudi, ki veliko presedijo na traktorjih, v kamionih za prevoz lesa, manjših delovnih strojih, kombijih in v drugimi dostavnimi vozili.

Naj omenim, da sem se nekoč sam ukvarjal s transportno dejavnostjo, bil veliko na poti z raznimi prevoznimi sredstvi in posledično pričel trpeti bolečine v hrbtenici. Kot zasebni raziskovalec sem se posvetil preučevanju in danes vem, da sem našel prave vzroke za nastanek poškodb in bolečin v hrbtenici.

Kot izhodišče današnjega prispevka navajam mnenje strokovnjaka, ki preučuje ergonomijo delovnih mest in za voznike opozarja delodajalce:

»Vlaganje v zdravje njihovega zaposlenega je tako pomembna naložba, kot je na primer nakup tovornega vozila ali službenega avtomobila. Dejstvo pa je, da se morajo tudi vozniki potruditi, da za volanom sedijo pravilno in upoštevajo predpisane norme, predvsem pa signale lastnega telesa.“ 

Pri voznikih oz. upravljavcih delovnih strojev pride do problemov zaradi dolgotrajnega sedenja, obremenitve hrbtenice, konstantnega položaja telesa in mišic, ki so neaktivne oz. ne prekrvavljene. Premalo gibanja pomeni pomanjkanje kisika v mišicah , ki ga prav tako potrebujejo kot možgani. Pritiski na medvretenčne ploščice, pa povzročajo, da so onemogočene za normalno delovanje (glej sliko) in s tem »vzdrževanje« hrbtenice.

Dejan Vinčič: “Eden najboljših izumov zadnja leta. Po več kot 8 ur vožnje, stopim iz avta spočit”
Strojnik: ” Dejansko mi sedaj roke in noge ne trpijo toliko”

Neprekrvavljene, neaktivne mišice in vibracije v kombinaciji z nepravilno držo še dodatno povzročijo stiskanje medvretenčnih ploščic in s tem neke vrste dehidracijo. Zato smo po daljši vožnji ali delu ranljivejši, kot bi bili sicer.

A tu izgubljajo tako delavci, kot delodajalci. Prvi predvsem zato, ker sčasoma zbolijo, trpijo bolečine, gredo na bolniške in če imajo srečo, se upokojijo a žal že z zelo načeto hrbtenico. Kakšni pa so stroški bolniške odsotnosti, pa vedo najbolj delodajalci sami (upoštevati je namreč potrebno dejstvo, da tu ne gre samo za finančne stroške ampak tudi stres, ko je potrebno reševati logistična vprašanja zaradi nezmožnosti opravljanja del zaposlenega delavca).

Voznik, ki nima dobrih pogojev dela in slabo sedi bo zagotovo v 10 ali 15 letih več bolniško odsoten. Lahko sledi celo invalidska upokojitev, to pa pomeni strošek za delodajalca. Menim, da je potrebno vlagati v izboljšave delovnih pogojev takoj, saj če začnemo vlagati na zaposlenega po 55. letu je to vsaj 30 let prepozno. Ker, če je nekdo 30 let vozil avto ali delal na delovnem stroju, ki ni imel vsaj ergonomskega sedeža, mu tudi nov avto oz delovni stroj ne bo pomagal,“ 

Dober sedež, pravilno sedenje, po možnosti še z razbremenitvijo zgornjega dela telesa pri sedenju je najboljši položaj za samo hrbtenico oziroma za človekovo zdravje. V takem položaju so vretenca najbolj poravnana. Če sedimo pravilno in se zavarujemo pred vibracijami, ki so v prevoznih sredstvih ves čas prisotne, saj je v avtomobilu in predvsem delovnih strojih veliko spreminjanja smeri, naglega zaviranja, pospeševanja, vožnje gor in dol,….. lahko verjamemo, da ne bo prišlo do poškodb. Nikakor pa ne pozabimo! Človeško telo je narejeno za gibanje, zato če se le da, vsake toliko časa vstanimo in se razgibajmo!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja