EASEBelt

Živeti v objemu zdravja in udobja

Sedim! A živim?

EASEBelt

Hrbtenica na poti in v šoli

Nekje sem zasledil zame zelo zanimiv članek, v katerem se avtor ob zaključku sprašuje: »Bomo izgubili še eno generacijo ….?«

Dejstvo je, da je avtor opisoval sistem učenja in obremenitev otrok predvsem vezano na psihofizične dejavnosti, a hkrati je navedel tudi podatek, koliko ur otroci presedijo v šoli, nato ob pisanju domačih nalog, pa še pred računalnikom in TV ekranom….

 Začne pa se že na poti v šolo.  Res je, da se danes vse manj pešači v šolo, saj se otroci večinoma vozijo z organiziranimi prevozi oz. jih pripeljejo starši ali kdo od sorodnikov(a v vozilu se spet sedi) – skrb vzbujajoče pa je dejstvo, da so njihove torbe pretežke in preveč obremenjujejo hrbtenico.

Zelo pomembna aktivnost, ki bi jo moral vsak starš narediti  za svojega otroka in njegovo hrbtenico, je preventiva. Pomembno je namreč, da se otroci naučijo ali vsaj seznanijo kako poskrbeti za svoje zdravje v prihodnosti. Dejstvo je, da je hrbtenica  osnovni podporni sistem telesa in ko se pojavijo težave na primer zaradi napačnega dolgotrajnega sedenja in tudi napačnega gibanja, bi si zelo želeli, da bi nas kdo o možnih težavah  kdaj podučil in tako s tem prihranil marsikatero bolečino v prihodnosti.

Tako starši kot učitelji se morajo zavedati, kako pomembna je investicija v zdravje mladega in zdravega človeka. Zanj in za družbo.

Največ težav s hrbtenico pri otrocih, povzročajo poškodbe zaradi preobremenitve zaradi pretežkih šolskih torb oz, nahrbtnikov. Le te dosegajo tudi do 40% teže otroka. Za primerjavo si predstavljajte, da vsak dan nosite  približno 35 kg težak nahrbtnik!

Problematično je tudi če se torba nosi v eni roki, zaradi česar se hrbtenica nagne v eno stran.

V zadnjih letih se je na tem področju nekaj spremenilo in se še iščejo  rešitve tudi na  inovativen način, kjer se združujejo prevozna sredstva in šolske torbe. Na ta način se otroška hrbtenice  razbremenjuje, delajo pa se raziskave vpliva zaradi enostranske obremenitve. Jaz osebno sem se zadnja leta posvetil predvsem razbremenitvi hrbtenice v času sedenja z ozirom na gravitacijske sile, ki delujejo na telo(kar mi je uspelo). Sedaj pa še razvijam dodatne elemente za ergonomsko sedenje s funkcijo, ki v času sedenja na telo vpliva podobno kot da bi hodil.

Vzroki za slabo držo pri otrocih

Eden od vzrokov za nastanek nepravilne oz. slabe drže pri otrocih in mladini je utrujenost osrednjega živčevja. Večina predšolski otrok je telesno izredno dejavna. Ko pa se prične šola, so  prisiljeni mirno sedeti po več ur na dan. Še doma jim običajno naložimo delo, ki  zahteva sedenje. Tako se pri otroku izgublja naravni nagon po gibanju, kar pogosto povzroči  kronično utrujenost  in posledično v velikih primerih  slabo držo. 

Poleg dolgotrajnega sedenja v  šoli lahko k okvari hrbtenice prispeva še neustrezna šolska klop oz. stol in miza. Prenizka klop namreč zahteva sklanjanje, to pa povzroči okrogel hrbet  (hrbtenica v obliki črke C) in napetost v vratnem delu hrbtenice.

Med preučevanjem druge literature, sem zasledil tudi zanimivo informacijo.: » Hrbtenica se v zgodnjem otroštvu in mladosti razlikuje od tiste pri odraslemu človeku. Medvretenčni prostor med dvema vretencema je večji. To razmerje se z odraščanjem obrne. Predvsem preobremenitvene poškodbe nastanejo zaradi ponavljajočih se pretiranih gibov  in rotacije.«

Ker dobro poznam delovanje in obremenitve v hrbtenici, zadnje mesece svetujem, da vsak dan začnite s hojo! Potem ko previdno vstanete iz postelje, hodite nekaj minut vzravnano in sproščeno, tako da se hrbtenica in podporne mišice nastavijo za normalno delovanje čez dan.  Med ležanjem je namreč hrbtenica razbremenjena in v medvretenčnih blazinicah se nabere višek tekočine, ki lahko kot »prenapihnjen balon« povzroči velike zdravstvene težave in bolečine ob nenadni obremenitvi. 

Naj zaključim z obvestilom, da  se bom kot zasebni raziskovalec od meseca oktobra 2018 pripravljen odzvati na povabila šol, delovnih in različnih organizacij,zavodov,…..ter predstaviti svoje ugotovitve in opcije izboljšanja načina življenja  v skladu z mojim sloganom: »EASEbelt – živeti in delati v objemu zdravja in udobja.«

Napačno
S pokončno držo imamo manjše pritiske v hrbtenici

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.