EASEBelt

Živeti v objemu zdravja in udobja

Sedim! A živim?

EASEBelt

Ali oporni ledveni pasovi povzročajo slabitev mišic?

S tem vprašanjem se zadnja leta pogosto srečujem.

Varovanje hrbta z uporabo podpornih pasov je dobra rešitev za tiste, ki imajo oslabljene mišice, poškodovane sklepe, kakšne druge vrste poškodb ali okrevajo po operaciji. Če imate bolečine v hrbtu in morate nadaljevati z delom oziroma vzdrževati določeno stopnjo aktivnosti, so pasovi za hrbet v veliko pomoč. 

 Ker sem sam izumil en model pasu, ki je namenjen razbremenitvi hrbtenice med sedenjem ga nisem želel tržiti, dokler nisem dobil rezultatov testov vpliva na človeško telo. Rezultati iz Univerze za šport in medicino, Fakultete v Ljubljani so zelo pozitivni in vzpodbudni. Ker je izdelek inovativen bomo testiranja nadaljevali, saj se kažejo zelo pozitivni rezultati tudi pri vplivu na nekatere druge organe in funkcije telesa.

Verjetno bo kdo od zdravstvenih delavcev trdil, da ledveni pasovi povzročajo šibkost mišic in jih ne smete nositi. Vendar pa literatura tega mnenja ne podpira. 

Sicer se tudi sam dobro zavedam, da je človeško telo narejeno za gibanje in zdravim ljudem, med gibanjem odsvetujem nošenje pasu – ni potrebe. Druga zgodba pa je pri nastajanju dodatnih obremenitev telesa. Velika večina ljudi se niti ne zaveda, da že s tem, ko sedemo obremenimo hrbtenico z min. 140%. Varovanje hrbta z uporabo podpornih pasov je dobra ideja za tiste, ki imajo mišične napetosti, sklepne obremenitve, kakšne druge vrste poškodb ali okrevajo po operaciji. Če imate bolečine v hrbtu in morate nadaljevati z delom ali vzdrževati določeno stopnjo aktivnosti, so pasovi za hrbet v veliko pomoč. Pasovi so priporočljivi na delovnih mestih, kjer je potrebno veliko dvigovanja. Sam pa sem razvil pas za delovna mesta, kjer se sedi.

Prednosti nosilnih opornih pasov

Podporni pasovi vplivajo na kontrolo drže z vzgojnim izidom vzdrževanja hrbtenice v normalnih mejah. 

Z omejitvijo gibanja, ki pomaga pri omejevanju premika diska, sklepov in mišic vplivajo na preprečitev bolečine v hrbtenici. Upogibanje telesa naprej namreč poveča tlak v medvretenčni plošči , medtem ko upogibanje telesa nazaj povzroči draženje fasetnih spojev. Kombinirane obremenitve pa lahko povzročijo poškodbe v hrbtu , ki vplivajo na bolečine ostalih delov telesa. Pasove pogosto uporabljajo ljudje s kroničnimi bolečinami, zlasti poškodbami povezane s prekomerno obrabo vretenc in sklepov. Ustrezni nosilni pasovi, ki so ergonomsko oblikovani in upoštevajo delovanje mišic, lahko pomagajo oslabljenim sposobnostim ligamentov, da se stabilizirajo.

Nosilne oporne pasove je možno uporabiti tudi za korekcijo drže.

Izkušnje kažejo, da se pri nošenju pasov ljudje počutijo bolj stabilne in varnejše med telesno aktivnostjo. Tudi ankete o samozavesti kažejo, da pri tistih z bolečinami v hrbtenici, nošenje pasu omogoča nadaljevanje aktivnosti z manj nelagodja. Dobra opora lahko bolnikom pomaga prevzeti nadzor nad njihovim stanjem

V sami reviji, (SN) ni dovolj prostora, da bi lahko naštel vso literaturo, ki jih pri svojih raziskavah proučujem, lahko pa zapišem nekaj trditev, ki so jih zapisali na podlagi raziskav v veliko strokovnih revijah:

Poročilo v »Fukushima Journal of Medical Science« navaja, da se z uporabo pasu v zvezi s kronično bolečino v hrbtenici zmanjšujejo bolečine v spodnjem delu hrbta in pas dobro vpliva na mišično vzdržljivost. S podaljšano uporabo pasu, slabitev mišice v spodnjem delu hrbtenice ni bila zaznana. Oslabitev skupine mišic v hrbtenici pa se ni pojavilo niti po šest mesecih od začetka testiranja uporabe pasov.

Raziskava iz leta 2002 ugotavlja, da se je z nošenjem pasu ledvenega dela hrbtenice moč hrbtnih mišic in trebušne mišice dejansko povečala. Podobno je študija gradbenih delavcev z bolečino v hrbtu v reviji Journal of Spinal Disorders ( 1992) pokazala, da se je po dveh mesecih uporabe pasu povečala trdnost mišic ter tako povečala moč za 29%.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.